Om projektet

For at hjælpe det stigende antal mennesker med nedsat hørelse og svimmelhed er forskere fra Sverige, Norge og Danmark gået sammen om at bruge teknologi til bedre udredning, behandling og rehabilitering af disse usynlige lidelser.

Projekt Öre-sund har til formål at udnytte telemedicin, og teste og udvikle teknologiske løsninger for at hjælpe det stigende antal mennesker, der bliver ramt af nedsat hørelse og svimmelhed.

Der er ca. 800.000 danskere og 1,5 mio. svenskere, der lever med høretab, og svimmelhed er blandt de hyppigste årsager til lægekontakt. Flere og flere mennesker bliver hvert år ramt af problemer med hørelse og balance, som er lidelser relateret til det indre øre. Fælles for de to indre øre-relaterede lidelser er, at begge er skjulte handicap, at lidelserne sjældent kan helbredes med medicin eller kirurgi, og at de ofte har svære konsekvenser for både de ramte og deres pårørende.

Tab af hørelse og balance hæmmer daglige aktiviteter og fører til nedsat funktionsevne, risiko for at falde samt social isolation og tab af arbejdsevne. Konsekvenserne for den enkelte og samfundet er betydelige.

Nogle patienter bliver henvist til audiologer, øre-, næse-, og halslæger eller neurologer, mens andre kommer ind på skadestuen. De oplever ofte ventetid og kan blive kastebolde mellem forskellige lægefaglige specialer, da det fx kan være vanskeligt at afgøre årsagen til svimmelheden.

I fremtiden bliver der sandsynligvis endnu flere mennesker med lidelser i det indre øre, bl.a. fordi vi lever længere, men også fordi lydbilledet har ændret sig. Vi vil udvikle og implementere nye løsninger for patienter med disse skjulte, men alvorlige handicap.

Forskningsleder og overlæge Bjarki Ditlev Djurhuus.

Vi har etableret et partnerskab med svenske og norske forskerkolleger for at udvikle nye løsninger til at afkorte udredningstiden og give hurtigere og bedre diagnosticering. Til formålet udvikler og tester vi en videobrille. Derudover kvalitetssikrer og implementerer vi fjernjustering af høreapparater i samarbejde med høreapparatsvirksomhederne, så patienterne får hurtigere tilpassede høreapparater hjemme eller på kontoret i egne omgivelser. Projektet vil også belyse præcis hvilke hørehæmmede borgere, der kan forventes at have glæde af indopererede høreapparater.

Projekt Öre-sund skal også undersøge, hvordan patienterne bruger de nye teknologier, og hvilken betydning det har for deres livskvalitet. Teknologiernes fordele og ulemper undersøges ikke mindst i et sundhedsøkonomisk perspektiv. Dette både i forhold til sundhedsudgifter, forbrug af sundhedsydelser og fra et patientperspektiv.

Støtteprogram Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak
Projektløbetid 1 oktober 2023 – 30 september 2026
Projektbudget 4 418 176 EUR